Globalni dan mladih 2017

Vođe Crkve su nazvale Globalni dan mladih „najvećom prilikom da iskusimo jedinstvo“.

U subotu 18. marta na hiljade mladih adventista je učestvovalo u akcijama koje su sprovedene u više od 100 država sveta tokom obeležavanja Globalnog dana mladih.

Inicijativa za ovaj projekat pod nazivom „Budi propoved“, potekla je od Odeljenja službe mladih Generalne konferencije Hrišćanske adventističke crkve.

Tokom održavanja akcija, mladi su na društvenim mrežama delili fotografije i video zapise sa haštagom #GYD17, a rezultat je bio neočekivan: 137 miliona prikaza na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu.

Sem Neves, pomoćnik direktora za komunikacije Generalne konferencije kaže: “Mi smo globalna crkva: 20 miliona vernika, 924 jezika, 150.000 lokalnih crkvenih zajednica u 208 zemalja i teritorija sveta. Globalni dan mladih je najveća prilika tokom koje možemo da iskusimo zajedništvo dok se ujedinjujemo sa zajedničkom misijom da budemo Isusove ruke i noge u našim lokalnim zajednicama.”

Akcije koje su se održavale širom sveta mogle su da se prate uživo putem internet striminga tokom 24 časa. Virtuelni avion nazvan “AirGYD”, koji je gledaoce vodio na različite lokacije u svetu, započeo je svoje putovanje u Nemačkoj, a tokom svog virtuelnog leta zastao je i u Srbiji gde su se mladi uključili u internet prenos kako bi izneli svoje utiske sa održane akcije.

Na teritoriji Srbije akcije su održane u Beogradu, Nišu i Skoplju iako su akcije okupile mlade iz različitih gradova Srbije.

“U subotu 18. marta u Beogradu, kao i ostatku Srbije, biće kišovito vreme – glasila je prognoza koju smo pomno pratili čitave sedmice. Sitna kiša biće prisutna u jutarnjim satima sa kratkim pljuskovima oko devet i deset časova pre podne. Molili smo se svi da nam Bog ipak pokloni sunčano vreme i tog dana je bilo sunčano – i vreme i u našim srcima“, prenosi nam svoje utiske Miroslav Gagić koji je vođa Službe mladih u Jugoistočnoj evropskoj uniji Adventističke crkve.

U 9h skoro svi učenici Gimnazije „Živorad Janković“ u Novom Sadu i mnogi mladi iz Beograda i okoline, učestvovali su u akciji sprovedenoj na Kalemegdanu (istorijska vojna tvrđava) koji je bio savršena lokacija za plan koji su želeli da ostvare.

„Naš cilj je bio da pošaljemo poruku mira u vidu crvene ruže koja je simbol mira, traktata, kao i knjige ’Greben spasa’, i časopisa ’Znaci vremena’ koji je posvećen Dezmondu Dosu junaku filma ’Greben spasa’ (Hacksaw Ridge). U vojnim šlemovima i zelenim majicama sa natpisom Globalni dan mladih, prenosili smo poruku, ali ne poruku rata (iako okruženi topovima i tenkovima), već poruku mira. Podelili smo 200 crvenih ruža, 200 časopisa, 40 knjiga i na stotine traktata o adventističkom junaku Dezmondu Dosu. Verujemo da će Gospod umnožiti seme koje smo radosno sejali ovoga dana“, kaže Gagić.

U Nišu je sprovedena akcija pod nazivom „Ostavi mobilni zaigraj za život” tokom koje su stanovnici ovog grada mogli, bar na trenutak, da ponovo postanu deca i igraju se popularne igre “školice” koja je bila napravljena u stilu logoa Globalnog dana mladih, a nakon uspešno odigrane igre mogli su da dobiju na poklon knjigu.

„Globalni dan mladih u Nišu je uključio 20-tak mladih osoba koje su svim srcem želele da ulepšaju jedan dan svojim sugrađanima. Kroz ovu akciju mladi su pokazali, po ko zna koji put, koliko su spremni da učestvuju kada akcija ima konkretan plan i cilj. Verujem da je ovo samo  jedan novi misionski početak, i da će naši mladi vođeni ovim značajnim iskustvom biti spremni da učestvuju u jos mnogim akcijama, a neka se Bog proslavi u svemu“, kaže Zoran Sudarević, vođa Službe mladih u Južnoj crkvenoj oblasti i organizator akcije u ovom gradu.

Akcija je sprovedena i u glavnom gradu Makedonije, Skoplju gde su mladi obišli dom za nezbrinutu decu i proveli dan sa njima.

Ted N. C. Vilson, predsednik Generalne konferencije koji je učestvovao u akciji koja je sprovedena u Severnoj Americi je rekao: “Zaista je moćna stvar  kada imate priliku da na ovaj praktičan način kao i propovedanjem, širite poruku trojice anđela. Ljudi će vas poštovati ukoliko vide da je ono što govorite u skladu sa onim što radite.”